Kaunissaaren kurssilla kokeillun liitupohjan resepti

  • 1 mitta liimavettä (esim. 60-70g jänisliimaa liotettuna 1 litraan vettä)
  • 1 mitta liitujauhoa
  • 1 mitta titaani- tai sinkkivalkoista pigmenttiä

Jänisliiman turvotetaan vedessä 12 tuntia. Sen jälkeen liuos lämmitetään vesihauteessa n.70 asteiseksi – ei saa kiehua, menettää tehonsa.

Sekoita liitujauho ja sinkkivalkoinen keskenään. Liimavettä kaadetaan seokseen vähitellen, sekoita koko ajan huolellisesti niin, että siihen ei jää paakkuja.  Älä kiirehdi. Jos teet isomman erän, käytä apuna sähköporaa ja sekoittajaa.  Jos pohjuste tuntuu liian paksulle, seosta voi ohentaa lämpimällä vedellä (1/2-2 mittaa). Seoksen on oltava vellimäistä ja helposti siveltävää.

Pohjustus

Aloita pohjustaminen ohuella liimavedellä, joka sivellään tasaisesti leveällä siveltimellä ja annetaan kuivua.

Jos käytät MDF- tai kovalevypohjaa, karhenna pinta ensin santapaperilla. Myös vanerilevyä, paksua, happovapaata pahvia tai kangaspohjaa voi käyttää.
Ennen varsinaisen pohjusteen levittämistä karhenna liimavedellä sivelty pinta.  Pohjuste sivellään ristikkäisin kerroksin 3 – 7 kertaa. Parhaan tuloksen saat useilla ohuilla pohjustuskerroksilla ja leveällä ohutharjaisella maali-pensselillä. Seosta voidaan  levittää myös palettiveitsellä tai sormin. Pohjustamisen perussääntö on, että on parempi jos pohjustus on liian ohut kuin että se olisi liian paksu. Kerroksien välillä annetaan kuivua n. 15 min. Hio pinta sivelykerroksien välillä hienolla hiekkapaperilla. Mitä huolellisemmin hiot, sitä tasaisemman pohjan saat.

Liitupohjan ominaisuudet

Liitupohja on erittäin kaunis ja valoisa, ja ehdottomasti vaivan arvoinen valmistaa. Liitupohjalle tehty maalaus näyttää himmeäkiiltoiselta. Liitupohja on sellaisenaan erittäin imevä.

Liitupohja sopii öljyväri-, tempera-, guassi- ja vesivärimaalaukseen.

Maalauspohjan voi  eristää dammarilla ennen öljymaalauksen aloittamista, jos ei haluta kovin imevää pohjaa. Levitä dammarvernissa rievulla tai isolla siveltimellä tasaisesti kankaalle ja jätä kuivumaan vuorokaudeksi.

Muuta huomioitavaa

Liimapohjia ei saa kuivata uunin ääressä tai auringossa, sillä ne halkeilevat silloin. Liika kylmyys aiheuttaa myös halkeamia. Käyttämättä jäänyttä liitupohjustusseosta voidaan  säilyttää jääkaapissa ja lämmittää vesihauteessa uudelleen juoksevaksi. Myös vettä voi tarvittaessa hieman lisätä. Natriumbensoaatti säilyttää seosta pidempään, annostus: noin 2 grammaa litraa kohti.

Max Doerner kirjoittaa klassikkokirjassaan Maaliaineet ja niiden käyttö taidemaalauksessa:

”… pohja vaikuttaa aivan tavattomasti kuvan kestävyyteen ja värin käsittelymahdollisuuksiin sekä teoksen myöhempään säilyvyyteen ja loistovoimaan. … pohja loistaa esiin paksuimmankin öljyvärin läpi. Ei ole siis suinkaan samantekevää, mille maalataan.”

Mainokset